TRYKFONDEN KYSTLIVREDNING

Fredag den 24. juni 2022 hejste de specialuddannede kystlivreddere endnu en gang flaget i det rød-hvidstribede livreddertårn på Tversted Strand. I løbet af sommeren har de været klar til at møde børn og voksne på strandene, og oplyse om badesikkerhed samt holde et vågent øje med badegæsterne i vandet.

Onsdag den 17. august var sidste dag med livredderne på stranden i Tversted. Traditionen tro lukker sæsonen, når skolerne begynder efter sommerferien, og den travleste tid for livredderne er forbi. 

De samlede aktionstal på stranden i Tversted i 2022 var:
  • 0 livreddende aktioner 
  • 22 førstehjælpsaktioner 
  • 164 forebyggende aktioner 
  • 991 oplysende indsatser 
For Danmark som helhed ses de tilsvarende tal nedenfor:
  • 22 aktioner, hvor det vurderes, at en eller flere personer har været i livsfare.
  • 2.458 almindelige førstehjælpsaktioner som fx snitsår, skader efter møde med brandmænd, bistik, forstuvninger og dehydrering.
  • 3.996 forebyggende aktioner, hvor livredderne har været ude i vandet for fx at advare folk mod at tage en luftmadras med i vandet ved fralandsvind eller at få dem til at svømme tættere på land.
Det blev en sæson, hvor fralandsvinden var årsag til stort set alle de 22 livreddende aktioner.

Livredderne holder øje og giver gode baderåd
Når flaget er hejst i tårnet, betyder det, at livredderne er på vagt, og man er altid velkommen til at kigge forbi livredderne for at få en snak eller se deres livredderudstyr. 

– Vi håber, at vejret er med os i år, så alle, der holder ferie herhjemme, og turisterne får de bedste muligheder for at nyde de dejlige badestrande, vi har i Danmark. Livredderne har trænet hele foråret, så de er i topform og glæder sig til at møde badegæsterne og skabe vandglæde i trygge rammer. Man er altid velkommen til at komme forbi livreddertårnet og hilse på livredderne. De fortæller gerne om badeforholdene på stranden, og hvad man skal være særlig opmærksom på, og hvis man har skåret sig på en sten eller blevet brændt af en brandmand, så finder livredderne naturligvis førstehjælpskassen frem og hjælper, siger René Højer, projektchef i TrygFonden. Han fortsætter:

– Danmark er omgivet af vand, og mange mennesker bruger vandet aktivt i fritiden til bl.a. Stand Up Paddling (SUP). Derfor er det vigtigt at lære at svømme og tilegne sig livredningsfærdigheder, så man kan klare sig i vandet og hjælpe andre i nød. Desværre er det kun knap halvdelen af befolkningen, der siger, at de kan svømme 200 meter og dermed er svømmeduelige, og hele 26 pct. har været tæt på at drukne. Vi håber derfor, at livredderne på strandene udover at skabe tryghed for de badende også kan inspirere til, at man lærer at færdes trygt i og ved vandet.