TRYKFONDEN KYSTLIVREDNING

Fredag den 24. juni 2022 hejste de specialuddannede kystlivreddere endnu en gang flaget i det rød-hvidstribede livreddertårn på Tversted Strand. I løbet af sommeren har de været klar til at møde børn og voksne på strandene, og oplyse om badesikkerhed samt holde et vågent øje med badegæsterne i vandet.
Onsdag den 17. august var sidste dag med livredderne på stranden i Tversted. Traditionen tro lukker sæsonen, når skolerne begynder efter sommerferien, og den travleste tid for livredderne er forbi.
- 0 livreddende aktioner
- 22 førstehjælpsaktioner
- 164 forebyggende aktioner
- 991 oplysende indsatser
- 22 aktioner, hvor det vurderes, at en eller flere personer har været i livsfare.
- 2.458 almindelige førstehjælpsaktioner som fx snitsår, skader efter møde med brandmænd, bistik, forstuvninger og dehydrering.
- 3.996 forebyggende aktioner, hvor livredderne har været ude i vandet for fx at advare folk mod at tage en luftmadras med i vandet ved fralandsvind eller at få dem til at svømme tættere på land.
Livredderne holder øje og giver gode baderåd
Når flaget er hejst i tårnet, betyder det, at livredderne er på vagt, og man er altid velkommen til at kigge forbi livredderne for at få en snak eller se deres livredderudstyr.
- Vi håber, at vejret er med os i år, så alle, der holder ferie herhjemme, og turisterne får de bedste muligheder for at nyde de dejlige badestrande, vi har i Danmark. Livredderne har trænet hele foråret, så de er i topform og glæder sig til at møde badegæsterne og skabe vandglæde i trygge rammer. Man er altid velkommen til at komme forbi livreddertårnet og hilse på livredderne. De fortæller gerne om badeforholdene på stranden, og hvad man skal være særlig opmærksom på, og hvis man har skåret sig på en sten eller blevet brændt af en brandmand, så finder livredderne naturligvis førstehjælpskassen frem og hjælper, siger René Højer, projektchef i TrygFonden. Han fortsætter:
- Danmark er omgivet af vand, og mange mennesker bruger vandet aktivt i fritiden til bl.a. Stand Up Paddling (SUP). Derfor er det vigtigt at lære at svømme og tilegne sig livredningsfærdigheder, så man kan klare sig i vandet og hjælpe andre i nød. Desværre er det kun knap halvdelen af befolkningen, der siger, at de kan svømme 200 meter og dermed er svømmeduelige, og hele 26 pct. har været tæt på at drukne. Vi håber derfor, at livredderne på strandene udover at skabe tryghed for de badende også kan inspirere til, at man lærer at færdes trygt i og ved vandet.

Livredderne er en ekstra tryghed på strandene
Der er mange gode badesteder i Danmark, men vælg en strand med livreddere, så der er nogle til at gribe ind i nødsituationer, lyder rådet fra TrygFonden Kystlivredning.
- Når der er livreddere til stede på stranden, giver det ekstra tryghed. Derfor anbefaler vi altid, at man bader, hvor der er livreddere, og sørger for at holde sig inden for den zone, hvor livredderne holder særligt øje. Zonen er markeret med rød-gule flag i vandkanten, og her har livredderne tjekket, at der fx ikke er revlehuller eller andre forhold, der kan gøre badeturen utryg. Bad altid mindst to personer sammen, så I kan holde øje med hinanden, og har du børn med på stranden, så gå med dem i vandet, også selvom der er livreddere. Det er både mere sikkert og meget sjovere, siger
Anders Myrhøj, kystlivredningschef i TrygFonden Kystlivredning.
Se, hvor TrygFondens kystlivreddere bemander livreddertårnene her.
Livredderne fra TrygFonden Kystlivredning er til stede på 35 strande og havnebade hver dag kl. 10-18 fra den 24. juni, hvor skolernes sommerferie begynder, og frem til den 17. august. Havnebadene ved Fisketorvet og Islands Brygge i København er åbne hver dag frem til og med den 30. september, mens havnebadet Aarhus Ø er åbent til og med 4. september.
TrygFondens 5 tip til vandsikkerhed
1. Lær at svømme
Når du kan svømme, kan du redde dig selv og andre fra at drukne. Hvis du vælger at gå i vandet, skal du finde et sted, hvor vandforholdene er rolige.
2. Vær aldrig alene i vandet
Når du er flere mennesker, kan du holde øje med hinanden og reagere hurtigt, hvis noget går galt. Det giver større sikkerhed for alle. Undgå farlige spil i vandet og råb aldrig efter hjælp til sjov.
3. Læs vinden og vandet
Brug dine øjne og sund fornuft, før du bader. Kontroller dybden og strømmen af vandet, og observer vindens retning. I havvindene kører badelegetøj, gummibåde og luftmadrasser hurtigt ud på havet. Der er også en øget risiko for stikkende vandmænd. I tilfælde af vind på land er der en øget risiko for revhuller med høj udstrømning.
4. Lær stranden at kende
En ny strand kan være fuld af overraskelser, som ikke kan ses med det blotte øje. Spørg lokalbefolkningen eller en livredder om strandens særlige forhold, før du går i vandet. Er der en hurtig færge, der kan forårsage store bølger? Er stranden kendt for at være meget stejl, så den hurtigt kommer dybt? Er der nogen forhold, der påvirker vandstrømmen? I udlandet skal du også være opmærksom på undervandsrev eller farlige dyr. Læs også altid strandinformationsskiltene.
5. Lad ikke børnene ud af syne
Hold dig tæt på børn, så du kan se og høre hinanden, og du kan gribe ind om nødvendigt. Selv større børn, der svømmer godt i en svømmepøl, får let problemer i lyset af havstrømme og bølger. Hold øje med børn, og sørg for ikke at blive distraheret.
TrygFondens bestræbelser på at reducere antallet af drukningsulykker i Danmark
TrygFondens samlede indsats kaldes ' Respekt for vand' og har til formål at reducere antallet af mennesker, der drukner i Danmark, samt øge sikkerheden, hvor mennesker og vand mødes. Dette gøres gennem forebyggelse, uddannelse og information for at lære danskerne at bevæge sig ind, ved og på vandet samt livreddende tjenester i forbindelse med sommerferien.
TrygFonden Kystlivredredning er landets førende kystredningstjeneste med sine egne badeværelsetårne på 36 strande og havne i hele Danmark samt omkring 200 specielt uddannede kystreddere. Kystredningstjenesten er et samarbejde med Dansk Svømningsunion og har eksisteret siden 1998.
Ud over kystredningstjenesten rejser livredderpatruljen rundt i landet i sommersæsonen for at lære børn og voksne badning og vandsikkerhed.
TrygFonden Kystlivredredning vises også i mange andre sammenhænge, for eksempel som en del af programmet 'Livreddere ' på DR Ultra.
TrygFondens øvrige indsats på dette område inkluderer:
- Opbygning af viden inden for vandsikkerhed, herunder offentliggørelse af nationale drukningsstatistikker;
- Opsætning af offentligt redningsudstyr gennem sponsorordninger;
- Informationstjeneste, der forhindrer drukningsulykker ved hjælp af offentlig information og målrettede handlinger for bestemte grupper;
- Formidling af viden om grundlæggende svømmeundervisning;
- Udvikling af en national livredderkultur, herunder i samarbejde med det danske svømmehold og landets svømmeklubber. Målet er, at flere mennesker lærer at svømme, og at flere får mulighed for at styrke deres vandkvalifikationer, så de kan redde sig selv og andre.
Læs mere om TrygFonden Kystlivredning på www.trygfonden.dk eller www.respektforvand.dk .
Mere information
Mobil: 30 35 81 88
E-mail: miw@svoem.dk
René Höjer, programleder ansvarlig for bad og vandsikkerhed hos TrygFonden
Mobil: 20 70 38 92
E-mail: rh@trygfonden.dk
Karen Bøgedal, pressemanager hos TrygFonden
Mobil: 30 56 34 32
E-mail: kb@trygfonden.dk
Om TrygFonden
TrygFonden håndterer TryghedsGruppens non-profit arbejde. TryghedsGruppen er hovedejer i forsikringsselskabet Tryg og skaber værdi og sikkerhed gennem langsigtede investeringer og non-profit distributioner. Læs mere om TrygFondens aktiviteter på www.trygfonden.dk